UN ET PRINTRE INTELECTUALI


UN ET PRINTRE INTELECTUALI

Vestita cetate de scaun a Hârlăului… Pe aici, după cum se ştie din bătrâni, trece axul timpului şi, deoarece încă din vremurile de mult uitate, i-au fost furaţi rulmenţii, secolele se târâie cu greu, aşa că, neluând în seamă unele semne exterioare, puţine de altfel, oamenii trăiesc, fără să se plângă prea mult de asta, cam prin veacul al-XIV-lea, puţin după marea ciumă. In acest fericit context, există totuşi unele lucruri inexplicabile!

…Deşi domnul profesor Petre Nicodim ar avea toate motivele să i se spună aşa, toţi cei care-l cunosc îi spun Petrică, inclusiv elevii şi au dreptate, deoarece este un ciudat. Nu numai pentru că ar fi cam mărunţel, îmbrăcat întotdeauna curat, cam uscăţiv şi palid la faţă, manierat, politicos, nu vorbeşte aiurea, ba chiar, ascultă amabil toate tâmpeniile, sau că priveşte cam în gol dindărătul unor ochelari stranii ce aduc mai mult cu vizoarele de scafandru, de unde şi porecla pe care o poartă, amuzându-se de ea de parcă ar fi ceva de laudă! Nu, deşi în comparaţie cu el, un dinozaur viu care s-ar plimba liniştit pe străzile urbei ar fi un fapt de o extremă banalitate. Sunt lucruri mult mai stranii! Individul e profesor de ştiinţele naturii la un liceu, îşi practică meseria calm şi discret, fără entuziasme sonore, dar şi fără tragismele de rigoare, cele pe care le cunoaştem de la doamnele colege ale acestui inadaptabil, ca să nu spunem mai mult, deşi este, în mod clar, un caz tipic de trădare a crezului profesional şi al comportamentului standardizat, specific distinsului corp didactic! Păi, este posibil ca un profesor, fie el şi de ştiinţele naturii, să nu bârfească, să nu bea cafea în cancelarie, cu colegii, să nu şantajeze elevii şi pe părinţii acestora cu vreo corijenţă, sau măcar cu repetenţia, pentru… ăăă… pentru… adică numai aşa, pentru fondurile clasei?! Da-n viaţa de toate zilele?! Nu tu o beţie, nu tu o vizionare de meci cu prietenii, cu beriţe, înjurături şi răcnete, nici măcar table în pijamale la băncuţa din faţa blocului, nu un amantlâc, ceva, că de scandal conjugal nu se poate vorbi, deoarece făcuse încercarea cu nişte colege pe când era mai tânăr, numai că viciul său dezgustător le determina pe tinerele intelectuale să trântească, după cam o lună de sacrificiu pe altarul căsniciei, întâi farfuriile, apoi nişte vorbe foarte elocvente, iar la sfârşit, disperate de calmul monstrului, trânteau şi uşile, plecând cu prietenii fotbalişti întru satisfacerea nevoilor intelectuale şi nu numai! Aveau dreptate săracele, deoarece şi noi, puţinii lui prieteni, când ne mai întâlnim prin parc la o beriţă, pe terasă, unde malformatul ăsta se mai opreşte câteodată şi cere apă minerală, îi spuneam destul de îngrijoraţi:

– Măi, omule, trebuia s-o iei şi tu progresiv, ca noi toţi, întâi cu droguri mai uşoare, fumat, băutură, de la bere la rachiu de pufoaică, sau hai, la spirt medicinal strecurat prin pâine, sprayuri deodorante, alcool etilic dres cu zahăr ars, da’ câte variante nu aveai, mai apoi la inhalat prenadez, sau aurolac şi dacă tot nu te satisfăcea, puteai trece la fumat cânepă, la opiu, pastile Fortran, pe reţetă, sau cine mai ştie ce, că la salariu tău de profesor nu puteai să aspiri la prafuri de calitate sau la Extazi, hai, să fim serioşi! Da’ tu nu şi nu, o ţii cu nenorocirea asta, depăşită de când mama fată mare şi, deşi efectele sunt la fel ca la celelalte, nu mai ai cred, nici o satisfacţie! Ce credeţi că făcea animalul?! Începea să râdă, că de tâmpit ce era, credea că glumim şi ne răspundea liniştit că asta e cea mai mare bucurie a lui, adevărata aventură a minţii, singura care-ţi deschide orizonturile cunoaşterii, precum şi emoţiile ei, împăcare cu tine însuţi şi cu cei din jur, în sfârşit, fericire nu, că asta nu există, însă o mare linişte sufletească, o împlinire a cerinţelor spiritului, elevaţie culturală şi câte şi mai câte… Aici, obligatoriu, ne ridicam de la masă ca să nu ne punem în practică impulsul absolut omenesc de ai sparge capul cu halba! – Păi, băi, idiotule, ce eşti mă, aşa de tâmpit, păi, dacă noi toţi, sau hai, numai cincizeci la sută din populaţia globului am proceda ca tine şi ca alţi câţiva nenorociţi, să stăm toată ziua cu nasul în cărţi, să citim ca bezmeticii, s-ar duce dracului toată civilizaţia, consumul s-ar prăbuşi, s-ar închide fabricile şi uzinele, agricultura ar produce numai pesmeţi şi apă chioară, firmele de ţoale nici măcar nu s-ar inventa, băutură ar fi doar la împărtăşanie, fotbaliştii ar juca numai pentru ei în spatele blocului, da’ bietele fetiţe, pentru cine s-ar mai sparge ele în fiţe şi figuri, da’ producţia de automobile de neam prost şi vile la fel, ba, mai mult, ar trebui să scriem iar de mână, că vouă nu vă plac nici calculatoarele, sau ce să mai vorbim de meciurile de box, de bătăile pe stadioane, de cafturile domestice şi câte şi mai câte plăceri ale lumii cu adevărat civilizate! Asta pentru că vă place vouă, degeneraţilor, să staţi ca nişte boi şi să citiţi toată ziua! Hai sictir, băi, retrogradule şi află de la noi că nu mai aveţi multe zile, aşa să ştii! Într-o bună zi ne vom ocupa în mod serios şi de voi, aşa cum ne-am ocupat şi de celelalte forme de tiranie! Trăiască libertatea şi democraţia!

Plecam furioşi, dar mulţumiţi că oferisem o lecţie unui posibil corupător de tineri, care ar fi sfârşit-o precum anticul Socrate dacă nu l-am mai fi temperat cu bunele noastre sfaturi bazate pe propria experienţă de viaţă! Individul însă, rămânea mai departe surd la aceste îndemnuri, îşi sorbea cu înghiţituri mici, ca să-l ţină mai mult, infecta aia de apă minerală şi, de regulă, culmea nesimţirii, deschidea câte o carte acolo sub ochii inocenţi ai copiilor şi sub privirile indignate ale mamelor ce stăteau şi ele la un şpriţ cu familia. Într-una din aceste nefaste zile, ne-am pus în gând să-l umilim, să-i rupem nenorocitul ăla de ceaslov pe care scria De Rerum Naturae, o chestie absolut subversivă şi evident periculoasă, însă când să facem farsa, ne trezim la masă cu un tip mai în vârstă, aşa, mai făţos, care spune bună-ziua şi, vă rog să-mi permiteţi să iau loc la masa dumneavoastră distinşi domni, semn că era din aceeaşi tagmă de criminali deghizaţi în oameni cumsecade, precum colegul nostru. Ne amânăm intenţiile, fiindcă nu ştiam încă de ce sunt în stare! Deci, se aşează moşul la masă şi, nici una, nici două, să vezi ce dă pe trompă de ne venea să-i dăm şi ăstuia cu halba-n cap, nu alta:

– Aţi uitat domniile voastre, sau poate nu aţi ştiut vreodată aceste cuvinte rămase în scrierile înţelepciunii: „Ferice de cine citeşte, de cine ascultă şi de cine păzeşte cuvintele scrise în cartea acesta”, căci le-a rostit la vremea lui Fiul, pentru a rămâne spre învăţătură şi aducere aminte! Dar dacă nu citiţi şi nici nu veţi citi, cum veţi putea afla, cum vă veţi ridica oare...

Băăă, să fi fost inspector pe la judeţ, nu cred, că prea părea citit şi politicos cu nişte bieţi profesori, să fi fost vre-un mahăr cu bani, hai, să fim serioşi, unde s-a mai văzut aşa ceva să dea citate, să fi fost academician, păi, ăştia nu vorbesc niciodată cu oamenii normali, să fi fost neamţ, sau elveţian, da’ ce, pe ăştia-i interesează de noi… Precis era spion, că prea picase la ţanc şi ne dejucase planul! Ca să vezi ce relaţii avea nesimţitul de Petrică pe care de regulă nu dădeai nici doi bani! Aşa că, am dat dovadă de maximă inteligenţă şi am şters-o rapid, însă când am ieşit din raza lor de acţiune şi am avut curajul să ne u
ităm înapoi, tâmpitul era singur la masă şi se chiombea în nenorocita aia de carte ca să ne facă în ciudă! Da’ şi noi, ce ne-am zis atunci!? – Las’ că nu-i timpul trecut, data viitoare ţungălim două dă prună înainte, ca s-avem curaj şi te-am fript nenică! Ehee, de noi nu scapă nimeni până la urmă, aşa să ştiţi!

 Autor: Mihai Batog

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s