SCHIŢE UMORISTICE (23) – PERSONAJE IMPORTANTE


Dorel SCHOR

SCHIŢE UMORISTICE (23) – PERSONAJE IMPORTANTE

Diana, care a apărut ca personaj important într-una din cărţile mele, a studiat la o facultate de la Politehnica din Bucureşti. În anul când ea a absolvit facultatea şi a primit diploma de inginer, un alt personaj mult mai important a devenit prima academiciană din ţară, ca poziţie ştiinţifică şi largă reputaţie internaţională, datorită studiilor fundamentale în chimie şi, în parte datorită soţului care avea serviciu în capitală. Academiciana se făcuse celebră prin cercetările ei în domeniul polimerilor, cercetări prin care a descoperit o surprinzătoare substanţa, numită de ea „codoi”.

Continuând la paralele inegale destinul celor două personaje, trebuie să menţionăm că şi Diana fusese repartizată, după destulă alergătura, în localitatea în care îşi avea slujba soţul ei, care era medic specialist. Tânăra inginera fusese încadrată la o întreprindere industrială, alături de care funcţiona o şcoală care pregătea viitorii muncitori calificaţi. De înaltă calificare..! Aşa că de două ori pe săptămână, Diana era scoasă din producţie şi devenea vrând, nevrând profesoară.

Se înţelege că academiciana, ca să revenim la ea, primise şi titlul de doctor, ce-i drept cu anumite dificultăţi, pentru că mai existau câţiva titulari de şcoală veche care nu apreciau contribuţia ei polimerizată. Se înţelege că aceşti academicieni au căzut în dizgraţie, câtă vreme nu aveau un minimum de deschidere la noile realităţi. S-au găsit, desigur, alţi membri ai comisiei care s-au dovedit sensibili la perspectivele care se deschideau în faţa lor, spre deosebire de acei cărora perspectivele se închideau. Pentru Diana era mult mai simplu: în oraşul acela de provincie se ştia că nevasta preotului este coană preoteasa, iar soţia doctorului doamna doctor. Fără comisie, examinatori şi atestate.

Dacă trecem peste aceste amănunte, vom constata că atât tovarăşa academiciana cât şi tânăra absolventa a institutului politehnic erau îndreptăţite să se considere „profesor, doctor, inginer. Şi cum trebuie totuşi să fim drepţi, în urma unei analize exigente, vom afirma că una dintre cele două doamne purta aceste titluri absolut pe nemeritate. Ne referim, desigur, la Diana care o fi fost ea inginer pe bune, dar profesor devenise de nevoie, iar doctor nici de loc. Pe când tovarăşa profesor doctor inginer era şi academician…

Dorel SCHOR

Tel Aviv

27 ianuarie 2015

 Autor: Dorel Schor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s