Ziua cea mai lungă (3)


Ziua cea mai lungă (3)

continuare

În scara blocului, acţiunea atârnă în neputinţă. Poliţiştii au sugerat locatarelor oprirea apei de la coloana principală, dar vecinul care face de obicei acest lucru e plecat din localitate. Deocamdată, nu găsiseră pe altcineva să facă această operaţiune şi nici cheile de la subsolul blocului nu le „localizaseră”. În câteva minute, Corina „ia pulsul” şi revine să comunice în trecere directorului starea de apatie în care se „scaldă” situaţia. Intră în farmacie şi ajutată de şefa ei directă, transferă cutiile uscate de medicamente într-o zonă ferită de pericolul deteriorării.

Dar, de unde provenise fumul? Acum se poate răspunde la această întrebare. Apa se infiltrase prin planşeu şi străbătuse o traiectorie dezordonată. Bineînţeles că nu ocolise instalaţia electrică. Întâlnind în cale o priză „şubredă” s-a produs un scurt circuit local. Flacăra rezultată a „atins” câteva hârtii situate în imediata apropiere a prizei. Ghinionul a fost că aproape de locul „cu pricina” era un cartuş de imprimantă care în contact cu flacăra a intrat în jocul focului.

Misiunea pompierilor luase sfârşit. Tot personalul îi conduce, mulţumindu-le. Directorul dă mâna (bărbăteşte) cu fiecare pompier.

În interiorul farmaciei, doi bărbaţi cercetează porţiunile afectate. „Să fie oare de la criminalistică?” gândea Corina. Nu greşeşte cu nimic. Cineva competent trebuie să stabilească cauza dezastrului. Iritată puţin de aparatul de fotografiat, Corina se trezeşte vorbind:

– Şi acum se umflă şi parchetul! Fotografiaţi şi aici, vă rog.

Un zâmbet le scapă celor doi civili, care discută în şoaptă cu directorul general. Dându-şi seama de penibilul situaţiei, se „retrage” tacit spre „izvorul devastator”. Parcă apa din planşeu s-a mai potolit…

În scara din spatele blocului, mai multe bătrâne ţin companie celor doi poliţişti.

– A venit proprietara? întreabă Corina.

– Încă nu, dar am oprit apa de la subsol, „raportează” în cor cei prezenţi.

O vecină în necunoştinţă de cauză afirmă răutăcios:

– Şi acum tot blocul nu are apă…

Corina consideră că un stânga-mprejur este suficient. Obosise. Nu e bună tactica: „răspunde cu aceeaşi monedă.” Doar oamenii slabi au tendinţa să se piardă în citatul anterior…

Revine în farmacie şi transmite directorului general situaţia: apa e oprită şi se luase legătura cu proprietara, care urma să sosească cât de repede putea. Chemată în birou, răspunde rapid la întrebările pe care i le pune ofiţerul de la criminalistică, în timp ce şefa ei (conform procedurii) dă o declaraţie în scris:

– Era curent electric când am intrat. Am deschis întrerupătorul şi după ce-am observat dezastrul, m-am gândit că e mai bine să-l deconectez. Alte sunete dubioase nu am auzit, doar apa care curgea în neştire.

– Mulţumesc.

– Du-te Corina, vezi ce se mai poate recupera. Terminăm aici, apoi vin şi eu.

Aparent, şefa e mai calmă. Sau poate… cum spunea directorul: „tratează problema cu diplomaţie.”

I se pare însă ciudat cum nimeni n-o întrebase de alarmă. Ea, comunicativă, le-a spus tuturor faptul că de la intrare i s-a părut ceva suspect la alarmă, dar de ce nu se declanşase? Chiar nimeni nu se-ntrebase dacă senzorii şi-au pierdut sensibilitatea la apă şi fum? Scurte dialoguri pe furiş pe tema aceasta a avut cu colega ei. Într-un final e informată de aceasta (atunci aflase şi Otilia) că din lipsă de fonduri s-a reziliat contractul cu firma de mentenanţă.

Răsuflă uşurată. Spectacolul declaraţiilor se apropie de final. Fuge din nou în bloc, să cerceteze dacă sosise proprietara. De data aceasta, directorul o însoţeşte.

Întâmpinaţi sec de o bătrânică cu propoziţia: „A venit.”, cei doi (secondaţi în umbră de alt angajat) urcă rapid scările. La etajul întâi, uşa apartamentului cu pricina este deschisă. În interior, culmea, e uscat. Doar în baie se încurcă puţin apa între vasul de toaletă şi cada de baie. Unul dintre poliţişti vorbeşte cu proprietara. O întreabă dacă are asigurare şi dacă făcuse contract de închiriere cu cele două studente. Răspunsurile femeii sunt evazive.

Un singur mesaj dureros, ca o argumentare a lipsei chiriaşelor, curge clar. Cu o săptămână în urmă, un student (locatar al blocului) căzut în depresie, s-a aruncat în gol de la etajul opt. Murise pe loc. Fetele (chiriaşele) fiind involuntar spectatoare la tragicul eveniment, au anunţat-o pe proprietară că nu mai pot locui acolo.

Corina confirmă atât poliţiştilor, cât şi directorului general faptul că femeia spune adevărul. Cuvintele fug printre cei de faţă lăsând loc misterului. Directorul general scoate o carte de vizită şi i-o înmânează proprietarei apartamentului.

– Lucrurile nu pot rămâne aşa. Pagubele farmaciei depăşesc orice imaginaţie. Vom solicita despăgubiri.

– Vă însoţesc acum, să văd despre ce-i vorba…

„Hmm” gândea Corina: „Să văd despre ce-i vorba?” Diplomaţie sau inconştienţă?

Plutonul „mărşăluitorilor” face curba şi intră în farmacie. Se constată (pentru a nu ştiu câta oară) dezastrul. Dorind să imortalizeze imaginile macabre, proprietara îşi scoate telefonul mobil.

– Nu cred că e voie (spune Corina). Sunt şi cei de la criminalistică. Banda exterioară şopteşte clar acest lucru.

– Bine.

– Lăsaţi-ne mai bine numărul de telefon.

Şi Corina îi întinde o foaie şi un pix. Cu aceeaşi rapiditate, femeia scoate din poşetă o carte de vizită pe care i-o înmânează. Privirea farmacistei poposeşte pe rândul îngroşat din mijlocul cartonului: arhitect Mirela Enache. Ar fi vrut să riposteze, să spună ceva. Sărind printre silabe, un cuvânt o gădilă în ceafă: „di-plo-ma-ţi-e”. Momentul tăcerii sosise.

În timp ce parchetul ia proporţii, un dialog al surzilor, ca o concluzie finală se înfiripă între: directorul general, arhitectă şi cei de la criminalistică. Se pare că arhitecta nu are asigurare la apartament. Farmacia în schimb, da. Îşi vor recupera banii!? Nimeni nu se gândeşte la faptul că mai pluteşte ceva în apă: Autorizaţia de funcţionare a farmaciei.

Sfârşit

 Autor: Pop Dorina

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s