Să nu spui niciodată iciodată, să spui mereu întotdeauna


Dacă reuşeşti s-o descoperi, lumea e un univers încîntător. Dacă nu, îţi rămîn următoarele variante: fie lupţi pentru a descoperi frumuseţea lumii, fie, pe riscul tău, trăieşti cum te taie capul. Cheia prin care însă descoperi lumea e de unică întrebuinţare; cu sensul că nu se potriveşte decît proprietarului. Aceiaşi cheie se poate, aşadar, dovedi măsură contraindicată în cazul altcuiva…
…mă opresc o ţîră, fac o paranteză (ca o pauză de publicitate) pentru a nota nişte chestii care nu au nicio legătură cu treburile de mai sus decît dacă aş vrea cu tot dinadinsul să aibă dar pe care simt nevoia să le pun aici din motive care îmi scapă:
– stiloul e pretenţios. Marea lui problemă e însă alta: nu se mai fac foi de scris cu stiloul ci doar din acelea mulate pe ideea de pix
– cînd mai aud cîteodată şuierul trenului (mai ales dacă e o dimineaţă d-asta, ca acum, fără soare şi cu cer gri dar cu un ce metafizic în ea atît de pronunţat de ai zice că s-a pogorît Sfîntul Duh şi mai ales cînd, tot ca acum, mi se întîmplă să notez chestii într-un locşor situat undeva prin apropierea liniei ferate) mă duce gîndul aproximativ instantaneu la vremurile din copilărie cînd, plimbîndu-mă prin parcul Copou sau Grădina Botanică) îmi doream să mă fac, cînd voi fi mare, acel ceva care să poată fi şi în acelşi timp să nu poată fi numit scriitor. Unul care să se simtă împlinit nu din banii obţinuţi de pe urma scrierilor sale (asta e un soi de curvăsărie ocultă, deghizată în nobila haină a Artei) ci din calitatea scrierilor sale. Iar dacă unii şi alţii, citindu-l, îi vor da un like (în mintea lor sau concret) cu atît mai bine. Pe vremea aia, desigur, vorba reclamei, nu se inventaseră încă nici feisbucu şi nici blogul. Nici măcar internetul nu exista. Tot universul meu literaro-tehnologic se reducea la maşina de scris a bunicului. Care ţăcănea fix cum ţăcăne acum tastatura virtuală a tabletei.
Grozav să-ţi poţi trăi visul cu ochii!
-femeile care susţin egalitatea sexelor îs la fel de penibile ca bărbaţii care văd în femeie doar o bucătăreasă, o maşină de făcut şi crescut copii şi, eventual, un loc în care să-şi descarce frustrările. Provocarea e să reuşeşti în echilibristica pe care o impune alegerea căii de mijloc. Să reuşeşti, aşadar, în a fi bărbat sau femeie cu tot ce are mai bun în el genul respectiv nu să aluneci în radicalisme.
Revenind din publicitate:
-lumea funcţionează pe dos. Ceea ce considerăm bine de cele mai multe ori se dovedeşte/este, de fapt, rău. Şi invers. Căci,n-est pas, înţelepciunea acestei lumi e nebunie în ochii lui Dumnezeu iar înţelepciunea lui Dumnezeu e nebunie în ochii lumii. Exemple ar fi cu nemiluita. Unul dintre ele, de dată recentă: je suis Charlie. Să mori tu! Da’ pînă mai ieri ce erai? Un simplu cetăţean franc scufundat în mica lui lume occidentalist-hedonistă şi care susţinea dreptul la liberă exprimare cum susţine ţăranul (care taie porcul de Crăciun la o pălincuţă şi pomana porcului) dreptul la liberă exprimare a celor de laTimes New RomansauCaţavencii?
-sadismul chestiei cuCharliee că oamenii ăia n-au fost ucişi decît pentru nişte desene cînd, conform teoriei martiriste,ar fi trebuit să moară pentru idei. Să primeşti un glonte un cap ca pedeapsă pentru concepte filosofice în care crezi neabătut: iată genul de încheiat socotelile cu viaţa faţă de care însăşi profestul… (nu-i spun numele da’ e persoană importantă!) s-ar simţi umil, umilit, nebăgat în seamă.
Io zîc că-i mai nobil aşa decît să execuţi nişte ciumeci (şi vorbitori de limba lui Voltaire pe deasupra) pe motiv că le au cu desenatu’!

 Autor: Iancu Mihu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s