POVESTEA CUVINTELOR ( VI )


VI

-L-am întâlnit întâmplător când nimic nu mă mai mulţumea, când zilele erau asemănătoare, când tot în jurul meu murea, până şi eu simţea că încep a mă stinge.

A început ea să se destăinuie. Ar fi dorit de mult să o întrebe dacă el mai există în viaţa ei, dar o mare frică de acest necunoscut îl făcea să-şi înghită propriile cuvinte. Sperase de mult că poate această durere care încă o înconjoară foarte vizibil, să o facă să-i povesteacă adevărata sa povară. S-ar fi destăinuit şi el de la început dar simţea că uneori prezenţa lui e zadarnică , că nu face nimic mai mult decât să o îndepărteze, să o facă să se piardă într-o altă şi altă durere . Simţea că lupta cu o fantomă a trecutului care bântuie necontenit şi nu doar în mintea ei aşa cum se întamplă în majoritatea relaţiilor sortite unui eşec inexplicabil, ci el avea locul lui adânc întipărit undeva în jurul pieptului, în sufletul său.

-E ca un copac bătrân cu rădăcini adânci

Răspunse el sec. Cuvintele lui nu aveau cum să o consoleze, cum nici braţele lui puternice nu puteau să o apere de ceea ce simţea, de ceea ce era ea în ultima vreme. Ar fi putut să o strângă la piept în semn prietenesc sau mai mult amical, să-i ofere un umăr de sprijin, dar probabil şi în viziunea lui ar fi greşit. Ar fi greşit căci nu făcea altceva decât să o facă să se piardă în fiinţa lui, în căutarea unui bărbat care încă există şi amintirea lui e vie. Şi atunci ar fi devenit un alt Don Juan însetat de o noua cucerire. Cu toată pasiunea care-i curgea în vene, cu licărul din ochi care se topea la simpla ei atingere îl tulbura. Îl tulbura atât de adânc încât ar fi dorit să poată schimba firescul firii ei şi ar fi făcut orice ca ea să i se dea lui, măcar pentru o oră, sau o noapte. Îşi dorea să simtă şi el ceea ce simţise un alt el în cunoaşterea trupului său atât de fraged şi firav. Dar remuşcarea care îi cuprindea chipul în momentul în care începuse să-l pomenească îl sperie.

-Probabil l-am ucis

Lăsă capul jos privindu-şi piciorul care într-un mod necotrolat lovea frunzele. Apoi aceleaşi lacrimi, care îi juraseră că nu o vor părăsi niciodată o năpădiră. O fire atât de blândă ca ea nu era capabilă de aşa ceva, îşi rostea el mereu în minte, deşi aceste cuvinte l-ar fi pus pe gânduri pe orice bărbat. Nu! Ea nu era capabilă de aşa un crud sentiment. Iar el nu era în măsură să judece orice greşeală ar fi făcut. Greşeala e singurul păcat omenesc care se admite în materie de iubire. În minte atunci începură să-i fugă imagini trecute pe care le catalogase demult ca fiind erori ale slăbiciunii bărbăteşti, dar niciodată nu-şi putuse imagina căci şi femeile ar fi capabile de asemenea fapte. Cele mai multe iubiri ale sale se terminaseră din voia lui în momentele în care simţea că se plictiseşte. În momentele în care simţea că luase tot ceea ce i se putea oferi, când atingerea unui corp îi ajunsese aproape indiferentă, când ultima speranţă că ar putea să se îndrăgostească lamentabil dispărea într-o dimineaţă. Gelozia îl năpădi din nou. Chiar el ar fi fost acuma în stare să ucidă cu starea lui de invidie că nu putea să aibă nimic din acea mare pasiune pe care încă credea că el nu o preţuise. Ar fi vrut să se retragă încet, să-şi plângă singur de milă că nu făcuse altceva decât să pătrundă într-o altă poveste în care nu-şi găsea locul, în care nu era decât un simplu spectator. Un spectator care nu avea voie să aplaude şi apoi să lanseze critici cunoscuţilor săi cu privire la prestaţia acestor actori. Nu putea să fie nici critic al unei acţiuni pe care nu o mai putea înţelege căci intensitatea acestei piese îl făcea să fie un om deplorabi.Un om în cautarea adevăratului sens al vieţii amăgit de ielele pe care în mod inexplicabil nu a reuşit să le vadă niciodată, nici măcar să şi le imagineze.

 Autor: Erdo Ana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s