Pietre pentru temelia României de mâine


*I-aş certa pe români pentru că le-a dat Dumnezeu cele mai frumoase daruri şi ei nu par conştienţi de asta. Între daruri amintesc jertfa creştinească a înaintaşilor, valorile culturale şi intelectuale, o Biserică vie. Apoi au la îndemână un pamânt care dă de toate, numai să întinzi mâna să-l sapi. Ei, cu toate astea românul pare să nu se descurce, moştenirea primită este peste puterile lui să o administreze, să o sporească. Neamul e dezmembrat şi nu mai găsesc oamenii puterea să se unească în acelaşi ideal, fiecare se crede mai presus de aproapele său şi de asta caută să-l înfunde pe vecin, pe frate, pe prieten. Dumnezeu ne-a dat cele mai mari daruri, dar noi nu suntem vrednici să le stăpânim. Suntem un popor mai dezorientat şi mai neunit decât toate celelalte popoare din jur. Am impresia că şi lucrările diavolului ne-au stăpânit pe tot parcursul acesta, invidia aceasta mare a diavolului lucrează pentru că el ştie să acapareze minţile şi inimile slabe.

*Dacă vrei să distrugi un om, o familie sau o naţie, perfidia este mult mai eficientă decât atacul direct. Şi aşa acţionează de cele mai multe ori, „duşmanul”, cel care îţi poartă sâmbetele. Dacă îl ataci direct, omul „se pune în gardă”, se pregăteşte de contra-atac, îşi evaluează forţele, îşi aduce aliaţi. Aşa acţionează inamicul „cinstit”. Aşa a acţionat cavalerismul din perioadele vechi ale istoriei, învingătorul îl stima pe înfrânt. Dar inamicul perfid nu acţionează aşa. Vine lângă tine şi „te citeşte”. Apoi îţi speculează slăbiciunile. Te învaţă să bei, „să te viciezi”, dacă nu ştii. Apoi îţi pune la îndemână alcoolul, drogul, celelalte mijloace, te face dependent de ele. Din momentul acela „te are”, te domină, te-a învins. Cu momeala aceasta te scoate din familie, din curte, din Biserică, din societate.

*Libertatea nu înseamnă să fac ceea ce vreau, căci, de multe ori, facând ceea ce vrem, facem voia diavolului. Libertatea se cunoaşte în discernamântul omului, în capacitatea lui de a alege între bine şi rău. Omul trebuie să conştientizeze faptul că numai în adevăr poate trăi liber, că în lumea aceasta este şi multă amăgire, de care el trebuie să se ferească. Asta n-au înţeles comuniştii, că sufletul pe cruce câştigă adevărata libertate, că toate metodele lor de tortură, toate metodele de reeducare psihică au făcut mai mulţi sfinţi decât robi, au sfinţit pământul ţării cu sânge de mucenici.

Părintele Iustin Pârvu

 Autor: Florin T. Roman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s