Sărbători de Iarnă 2014, Cursuri Leadership Institute, Sensurile Ştiinţei


-/

Sărbători de Iarnă 2014, Cursuri Leadership Institute, Sensurile Ştiinţei !

LunaNoiembrie 2014s-a scurs aproape imperceptibil. Grăbită parcă şi de către noi : aşteptăm cu toţii cu mare nerăbdareSărbătorile de Iarnă. Dacă întreaga lună noiembrie a fost generoasă sub aspect meteorologic, ultimul ei week-end a fost deosebit de neplăcut : o ploaie continuă combinată cu lapoviţă în unele momente au fost în măsură să deprime şi să accentueze lipsa de bunădispoziţie a tuturor şi în special a celor mai morocănoşi. Pentru profesorii de istorie, sfârşitul acestei luni le rezervă pregătirea pentru comemorarea momentelor dedicateZilei Naţionale a României. Programul dedicat acestor clipe de neuitat implică profesorii de istorie în special prin discursurile care invocă însemnătatea istorică a acestei zile pentru naţiunea română şi pentru evoluţia relaţiilor internaţionale. Apoi urmează fascinantele programe artistice realizate de către învăţătoare, profesori de muzică şi religie. Emoţiile nu lipsesc niciodată , dar cu fiecare ediţie nouă se constată progrese notabile în privinţa coregrafiei, costumaţiei sau în privinţa clinchetului vocilor micuţilor solişti implicaţi. Anul acesta am fost implicat în cadrul programului laLiceul Popeşti, Bihor, iar în week-end doream să particip laOradeala festivităţile dedicateZilei Naţionale a României ( 1 Decembrie), dar timpul nefavorabil şi o migrenă sâcâitoare , prietenă bună a unei viroze pe care sper că am stopat-o , m-au convins să vizionez înălţătoarele momente ale desfăşurării festivităţilor de la televizor.

Fotogr.0221Fotogr.0220Fotogr.0222Fotogr.0223

Într-unul dintre week-endurile lunii noiembrie am plecat să văd şiPădurea Rădvani (Cefa). Covorul de frunze uscate şi activitatea neobositelor ciocănitori m-au convins că toamna s-a aşternut definitiv. Ici , colo grupuri decăprioarenu ştiau la prima vedere dacă ar trebui să mă privească nevinovate sau ar trebui să fugă. Sunt atât de graţioase şi sensibile. La plecare am ieşit pe laHanul PescărescCefaunde am mâncat ociorbă de peşte. A fost deosebit de gustoasă.

Fotogr.0212Fotogr.0211Fotogr.0200Fotogr.0202

Începutul luniiDecembrie 2014a revigorat toate energiile . Lumea încântată de splendidul orizont alSărbătorilor de Iarnăeste mai deschisă , mai optimistă, mai îngăduitoare. În aceste prime zile ale luiDecembrie 2014câtorva cadre didactice ni s-au propus câteva cursuri deosebit de interesante. În ciuda unor obositoare eforturi privind deplasările în judeţ, trebuind să vin laOradeapentru după-amiază , iar apoi seara să plec acasă laCefa, pentru ca dis-de-dimineaţă să plec cu trenul pentru a ajunge la serviciu , un circuit care a trebuit reluat timp de trei zile din dorinţa de a merge la cursuri , pot să spun că la final vineri seara , înAjundeMoş Nicolae, a venit şi la mineMoş Nicolae: am absolvit cele trei cursuri aleLeadershipInstitute( cursuri gratuite predate în engleză de către profesorul americanMiguel Moreno). Recunoaşterea acestora este internaţională, iar bucuria a fost cu atât mai mare, fiind primele mele cursuri americane pe care le-am absolvit.

Fotogr.0226Fotogr.0227Fotogr.0228Fotogr.0230

În acest context , în trei seri consecutive am văzut luminile oraşuluiOradeaîn urma unei scurte plimbări prin faţaPrimăriei Oradeaşi a centrului oraşului. Cu adevărat pregătiţi de sărbători din primele zile ale lunii , orădenii se pot lăuda cu feericele instalaţ
ii electrice multicolore care strălucesc concomitent şi intermitent şi care împodobesc toate instituţiile şi parcurile , urând„Sărbători Fericite”şi„La Mulţi Ani, 2015u2033. Vineri seara copiii au aşteptat cu nerăbdare caMoş Nicolaesă le aducă cadouri cât mai atractive. În pragul acestor sărbători de iarnă încercăm cu toţii să fim mai atenţi, mai buni , mai credincioşi.Postul Crăciunuluiîndeamnă deasemenea la o alimentaţie mai moderată, dar nu reuşim întotdeauna. Eu ,cel puţin , măcar încerc : miercuri şi vineri. Cât de îndepărtate se dovedesc de noi cuvintele luiNiceta de RemesianadinOpere, Simbolul de Credinţă: „Cine crede înHristosşi-L urmează peEl, care duce la adevărata viaţă, după cum poporul luiIsrael, urmându-l peMoise, a intrat în ţara făgăduinţei , acela cu credinţă , îndrumat deHristos, se leapădă de vrăşmaş şi de îngerii lui , de toată iscodirea vrăjitorească ce stăruie prin îngerii Satanei. Apoi se leapădă de faptele rele , adică de lucrările lui , de idoli, ghiciri şi preziceri, alaiuri şi spectacole , desfrânare şi beţie , dănţuiri şi minciuni. Acestea şi încă altele sunt cele ce vă despărţeau deDomnulşi vă uneau cu Diavolul. … Aşadar omul, … , grăieşte de acum cu glas curat :CRED ÎNTR-UNUL DUMNEZEU , TATĂL ATOTPUTERNICUL, FĂCĂTORUL CERULUI ŞI AL PĂMÂNTULUI. Deosebit de călduroase aceste cuvinte ale înaltului scriiotr creştin daco-roman , dar cu mult înaintea lui ,Philon de Alexandriaobserva :” Orice se naşte e supus schimbării şi ispitei , fiindcă aceasta este firea lui , tot aşa cum luiDumnezeuîi este propriu să rămână neschimbat şi neispitit”.

res_04531b219c748569412b551a8bb83ec9

Alegerile prezidenţiale dinRomâniaau confirmat, în urma unui scrutin deosebit de strâns , noul preşedinte al ţării.Klaus Johannisa fost în cele din urmă alesul . Speranţe noi se reînfiripă crescând năzuinţele şi certitudinileRomânieiîn privinţa dezvoltării socio-economice în calitate de stat membru alUniunii Europeneşi stat membruNATO. În toţi aceşti25de ani care au trecut de laRevoluţia din 1989,Românias-a găsit între improvizaţie, incertitudine şi amatorism. Adept al cercetării şi al ştiinţei şi metodelor ştiinţifice ,AristotelînMetafizicaspunea :” Este limpede că ştiinţa pe care trebuie să o dobândim este aceea a cauzelor prime , … , cauze despre care se vorbeşte în patru sensuri : într-unul cauza fiind substanţa sau esenţa, … , în altul, este materie, adică substrat; în al treilea este principiu al mişcării , ca, în al patrulea , opus celui precedent , să fie„pentru ce”saubinele. Căci acesta este scopul oricărei generări şi mişcări.”

aristotel/

Decembrie este luna cadourilor.Sărbătorile de Iarnăne emoţionează până la nostalgie. Parcă doar ieri mergeam şi eu cu colinda, copil fiind, sau mă jucam prin zăpadă şi pe gheaţă ziua întreagă ignorând frigul şi umiditatea şi lăsând seara hăinuţele ude mamei la spălat, care se întâmpla să mă certe pentru că am stat prea mult la joacă. Inegalabilele momente ale acestor sărbători ne amintesc de îmbietorul miros al cozonacilor proaspeţi sau a preparatelor culinare. Euforia acestor clipe este circumscrisă hărniciei gospodinelor precum în versurile următoare :” Iară maică-ta prin casă roboteşte şi găteşte / Nu ştiu ce pe-acolo , însă masa este aşezată / Şi din toate ce făcură socotesc că doar pe tine/ Te aşteaptă”atribuite luiDaos, sclavul isteţ ,din„Fata cu cosiţa tăiată”a luiMenandru.

220px-Портрет_Менандра_А_850

Vă dorescSărbători de Iarnăfeerice şi divine, prosperitate şi multă sănătate înNoul An 2015!

 Autor: Balaj Radu-Alin

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s