„negustorul de începuturi de roman” de matei vişniec


dragoş – chestii livreşti


„negustorul de începuturi de roman” de matei vişniec

Posted:01 Dec 2014 04:09 PM PST

matei vişniec
negustorul de începuturi de roman
ed. cartea românească, buc., 2013
374 pagini broşate
coperta de radu răileanu

un roman despre roman
o carte cu şanse reale, dintre cele finaliste, să ia premiul concursului literaraugustin frăţilă.
epitetele romanului ca postmodern,„caleidoscop” (cum însuşi autorul l-a numit în titlu) sau anti-roman nu au importanţă când, odată începute, paginile romanului te cuprind ca o caracatiţă şi, încep să-ţi dea palme cu fiecare tentacul în parte.
oorganizaţie secretă din care face parte un anume guy courtois care povesteşte cum de două secole vinde scriitorilor începuturi de roman care-i fac celebri cum ar fi bunăoară camus kafka céline sau hemingway mai avem un scriitor M. care e atras în această organizaţie şi care scrie poeme pentru o gagică dar şi un roman despre un oarecare X care se trezeşte singur în oraş sau chiar pe planetă şi devine stăpân pe întreaga lume multe alte începuturi de roman care par cumpărate de laguy courtois care vine de altfel şi în românia să vadă casa monteoru fostă uniune a scriitorilor dintr-o ţarăaltfelocolită de premiul nobel pentru literatură – dincolo de această„acţiune” care nu e, de fapt, acţiune, avem Probleme. revenind la comparaţia cu caracatiţa, aici caracatiţa nu aruncă cu cerneală să nu mai vezi nimic, din contră: ea soarbe cerneala realităţii, să-i vezi – în mod clar – goliciunea.

în lumina la mişto ai postmoderniştilor, şi matei vişniec ia la refec umanitatea contemporană pe temele Grele ale lumii, ca poluarea foametea obezitatea integrismul pericolul nuclear traficul de droguri energia nisipul deşeurile şi însuşi Romanul de fapt arta care e posibil să înceteze a fi ceea ce fost şi să devină mecanizată adică total inutilă.

ca în piesele de teatru, şi acest roman este plin de umor. câteva racile ale literaturii române nu lipsesc – orgoliul şi caracterul pestilenţial al unor scriitori români, complexele şi ambiţiile inerente. o nebună securistă inventează un nou stil de scriere – a energiei verbale, un senzor dream patch înregistrează toate visele pentru a fi folosite literar, un calculator creează opere literare pentru scriitorul GUŢĂ, o curviştină numită ri se dovedeşte un vampir literar un mort povesteşte despre porumbei etc.
un roman bun este o victorie în timp –cât anume vei fi marcat de un roman după ce-l citeşti. Sunt romane care te însoţesc timp de o viaţă, care rămân în tine, caredurează(p.370)
a avea pe sine o etichetă cu parfum american e ca şi cum ţi-ai fi rezervat o fereastră secretă spre vis.(p. 212)

fromchestii livreşti – un blog de cărţi şi de umor

 Autor: Emanuel Pope

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s