NADINE GORDIMER – LA AGĂŢAT


Nadine Gordimer s-a născut în 1923, într-o mică localitate minieră de lângă Johannesburg, într-o familie de imigranţi evrei. A fost educată într-o şcoală catolică, dar mama ei prefera s-o ţină mai mult acasă. Lipsită de compania celor de vârsta ei, de la o vârstă fragedă Gordimer a început să scrie povestiri.

Temele romanelor pe care a continuat să le publice fără întrerupere de la debutul din 1953, atacă problematica raporturilor de putere, conflictele rasiale şi dificultatea relaţiilor dintre indivizi din culturi diferite. Pentru modul în care surprind imaginea societăţii din Africa de Sud sub un regim opresiv, romanele ei au fost multă vreme interzise în propria ţară. În 1991, Nadine Gordimer a primit premiul Nobel pentru literatură şi până la sfârşitul vieţii a fost constant implicată în campanii şi organizaţii care luptă pentru egalitate de şanse şi eradicarea discriminării pe temei rasial.

La agăţat ( Traducere Dan Silviu Boerescu, Cuvânt înainte Alina Purcaru, Editura Univers, Bucureşti, 2008) pune faţă în faţă o femeie sofisticată, Julie Summers, o albă dintr-o familie din protipendada din Johannesburg, şi un tânăr arab care lucrează ilegal într-un service din acelaşi oraş. Întâlnirea dintre ei le schimbă radical vieţile, deschizând-o pe a lui către paradisul promis de SUA şi pe a ei către simplitatea şi asprimea traiului în familia iubitului, dintr-un sat pierdut la marginea deşertului.

 Autor: Deac Suzana

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s