Primăvara poeţilor – Ziua internationala a poeziei – Menut Maximinian


Primăvara poeţilor

Joi, 03/22/2012 – 14:10

Ziua Internaţională a Poeziei a fost marcată de Societatea Scriitorilor Bistriţeni “Conexiuni”, la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”, prin momente lirice oferite de mai tinerii poeţi de la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu”.
Andrei Onighi, Ana Maria Clujanu, Maria Ionaşcă au citit din creaţia lor în faţa membrilos cenaclului, fiecare dintre ei abordând teme care îi individualizează în registrul liric. Debutul de bun augur a fost remarcat şi de Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii “Conexiuni”.
Iulia Paţiu a recitat din volumul în curs de apariţie “Inima stalagnită” ciclul “Fruct întors în floare”, o poezie de meditaţie cu largă respiraţie.
Un moment aparte l-a prilejuit întâlnirea cu poeta Suzana Deac şi volumul de poezie “Sărutaţi de ploaie”, apărut la Editura PIM din Iaşi. Poeziile Suzanei Deac aduc o nouă viziune asupra vieţii, chiar şi atunci când se vorbeşte despre lucrurile fără culoare, acestea primind o altă conotaţie: „frunzele în doliu galben/ îşi striga în cor plânsul”. Precum un pom, poeziile răsfiră visele pe crengile cărţii, astfel încât hotarul dintre cuvinte este spart. Lumina versului străbate dincolo de limita existenţei, precum corzile viorii pe treptele timpului întru aşteptarea rodului: „Gândul se coace ca şi pâinea/ cu miez şi scoarţă”.
Au urmat recitalurile oferite de poeţii Victor Ştir, Ştefan Veşcari, David Dorian, Virginia Brănescu, Florin Bojor, menţionând aici şi debutul ca poet a scriitorului Nicolae Vrăsmaş. O seară frumoasă de literatură, în care prin versul lor, poeţii au adus primăvara.

Autor Suzana Deac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s